Kaiken se kestää on esikoisteokseni ja ensimmäinen yritys kirjoittaa fiktiivistä tekstiä sitten lukioaikojen ainekirjoituskurssien. Pidin jo lapsena satujen sepittämisestä ja mielikuvituksen lennättämisestä. En kuitenkaan lukenut tavallista enempää tai luuhannut päiviäni kirjastoissa. Sen sijaan viiletin kylillä ikätovereideni kanssa, remusin lähimetsissä ja pelasin Nintendoa. Teini-ikäisenä suorastaan inhosin lukemista. Kanavoin kaiken luovuuteni vuosia kuvataiteeseen ja valokuvaukseen ja ajattelin kirjoittamista pelkkänä työnä.

Esikoisteokseni takana on ennen kaikkea halu kokeilla, oppia ja haastaa itseään. Kirja kertoo kahden lukioikäisen pojan suhteesta ja pitää sisällään niin myötä- kuin vastoinkäymisiäkin. Kahden pojan välinen rakkaus on edelleen aihe, jota ei ole käsitelty nuorille suunnatuissa kirjoissa mielestäni tarpeeksi. Halusin kantaa korteni kekoon, mutta samalla välttää median puhkikuluttamat stereotypiat, alleviivaamisen ja moralisoinnin. Hahmojen seksuaalinen suuntautuminen ei loppujen lopuksi ole kirjan pääteema. Kirjoitin tavallisista nuorista, naapurin pojista ja tytöistä, hahmoista joihin nuoret ja miksei vähän vanhemmatkin lukijat voisivat samaistua.

Homoseksuaalisuuden ohella kirjassa tärkeässä osassa on poikien välinen ystävyys sekä arkipäivän murheet ja ilot. Käsittelen asioita, jotka tulevat ajankohtaiseksi nuoren ihmisen elämässä ennemmin tai myöhemmin: ensimmäinen seurustelusuhde, vanhempien ja koulun asettamien paineiden ristituli, kaveripiirin odotukset, erilaisuuden pelko, jatko-opiskelu, oma ensiasunto ja tietysti se jokaista kuumottava ja yhtä lailla kiinnostava eka kerta. Kaikkea tätä tarkastellaan kahden teini-ikäisen pojan näkökulmasta.

Hahmot ovat monelta osin toistensa vastakohtia. Tuukkaa kiinnostaa skeittaus usein enemmän kuin koulunkäynti, kun taas perfektionismiin taipuvainen Luukas ei tiedä milloin höllätä. Homoseksuaalisuus ei edelleenkään ole kaikille itsestäänselvyys, etenkin jos kyseessä on oma jälkikasvu. Homoseksuaalisuuteen kohdistuvat ennakkoluulot tulevat kirjassani esille mm. pienen paikkakunnan ja vanhoillisten vanhempien asenteissa.

Omistan kirjani kaikille niille pojille ja tytöille, jotka ovat joskus olleet hukassa itsensä kanssa, tavalla tai toisella.


-UK